Studentům a dalším hostům, kteří se přednášky zúčastnili, popsal profesor metody získávání aktivních sloučenin z rostlinných zdrojů. Zdůraznil také rozdíly v přístupu k izolaci jednotlivých sloučenin a přípravou a analýzou celého extraktu, přičemž právě při dalším studiu a zkoumání komplexních extraktů z rostlin mohou být objeveny látky s vyšší aktivitou.
Dalším bodem přednášky bylo popsání cesty k účinným látkám od samotné extrakce, přes studium chemických a farmakologických profilů jednotlivých komponent, až po hledání vzájemné korelace strukturních parametrů a aktivity, díky čemuž může být nakonec vybrána látka s nejvyšší účinností a nejvhodnějšími vlastnostmi.
Na závěr se profesor Bauer zabíral otázkou nemocí souvisejících s životním stylem. V reakci na tuto problematiku byl zmíněn další pohled na aktivní sloučeniny získané z přírodních látek, a to na jejich modifikaci bakteriemi vyskytujícími se v zažívacím traktu. Jako příklad takového vlivu bylo uvedeno působení extraktu z vrbové kůry a jeho interakce s fekálním mikrobiomem.