Informace o projektu
Stanovení cukerného profilu v mléku a speciální mléčné výživě pomocí HPLC

Kód projektu
MUNI/A/1236/2021
Období řešení
1/2022 - 12/2022
Investor / Programový rámec / typ projektu
Masarykova univerzita
Fakulta / Pracoviště MU
Farmaceutická fakulta

Projekt se zabývá vývojem separační metody HPLC (v módu HILIC s výparným detektorem rozptylu světla) pro stanovení mono-, di- a oligosacharidů v komerčně dostupných vzorcích mléka, případně speciální mléčné výživě (např. Sunar). Protože tyto vzorky mají komplexní matrici (biologický vzorek), důležitou součástí vyvíjené metody bude optimalizace přípravy vzorku (odtučnění a deproteinace). Výsledkem bude rychlá HPLC metoda pro stanovení důležitých cukrů v reálných vzorcích, případně pro získání jejich profilu (fingerprintu).
Tento projekt navazuje na předchozí úspěšná řešení projektů 323/2018/FaF (IGA VFU) (Stanovení laktulosy vedle laktosy a mannitolu pomocí hydrofilní interakční kapalinové chromatografie (HILIC) s detektorem ELSD) a 317/2019/FaF (IGA VFU) (Rychlá metoda stanovení isomaltulosy vedle glukosy a sacharosy pomocí hydrofilní interakční kapalinové chromatografie (HILIC) s detektorem ELSD), resp. přímého publikačního výstupu Crha, T., & Pazourek, J. (2020). Rapid HPLC Method for Determination of Isomaltulose in the Presence of Glucose, Sucrose, and Maltodextrins in Dietary Supplements. Foods, 1164(9), 1-20.

Publikace

Počet publikací: 3


Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info